Followers

Khamis, 7 April 2011

Ustaz Pas Bunuh Pelajar, Kementerian Pelajaran Pula Bantu Murid-muridUstaz Pas bunuh pelajar berumur 7 tahun di Perlis.

Parti Pas bertanggungjawab sepenuhnya kerana institusi pendidikan itu di bawah kawalan mereka. Ini bermaksud pemiilihan dan penempatan guru adalah tertakluk pada prosedur yang ditentukan oleh parti itu.

Pemilihan guru-guru, termasuk kakitangan serta pelaksaan kurikulum pengajaran dan pembelajaran juga disediakan supaya bersesuaian dengan matlamat politik parti itu.

Akibatnya, dunia pendidikan yang dikendalikan oleh Parti Pas sangat berbeza dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang digubal oleh Kerajaan Pilihan Rakyat di negara ini.
Kementerian Pelajaran Malaysia.  

KPM telah memperuntukkan dua jenis bantuan kepada murid-murid prasekolah iaitu peruntukan kewangan murid prasekolah KPM meliputi bantuan makanan dan bantuan per kapita (PCG). 
Peruntukan bantuan makanan bagi murid prasekolah KPM adalah sebanyak RM1.50 seorang murid sehari. Bantuan makan ini hanya boleh dibelanjakan bagi membekalkan makanan berkhasiat kepada murid-murid prasekolah sahaja. Peruntukan Bantuan Makanan yang diperlukan bagi seorang murid adalah sebanyak RM300.00 setahun (RM1.50 X 1 murid X 200 hari) dan bagi sebuah kelas seramai 25 orang murid, peruntukan yang diperlukan adalah sebanyak RM7,500.00 setahun (RM300.00 x 25 murid x 200 hari).

Manakala bantuan geran per kapita (PCG) setahun bagi murid prasekolah KPM adalah sebanyak RM100 seorang murid setahun. Peruntukan yang disediakan oleh KPM bagi sebuah kelas adalah sebanyak RM2,500.00 setiap kelas setahun (RM100 X 25 murid X 1 kelas). Bantuan ini digunakan bagi membeli peralatan dan bahan habis pakai untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran, tujuan penggantian dan penyelenggaraan peralatan permainan, pembelian bahan rujukan dan sumber murid dan mengadakan aktiviti di luar bilik darjah. 
KONSEP PENDIDIKAN PRASEKOLAH

Merupakan pendidikan yang tidak formal dan fleksibel. Kaedah pembelajaran dan pengajarannya menggunakan pendekatan belajar melalui bermain. Aktiviti yang dirancang menitik beratkan perkembangan kanak-kanak secara menyeluruh, bersepadu dan seimbang. Di samping menekankan aktiviti yang boleh merangsang naluri ingin tahu, mengukuhkan kordinasi motor kasar dan halus, menggunakan daya kreatif, memupuk semangat bekerjasama, sifat hormat-menghormati dan berdisplin bagi menyediakan mereka mengikuti pembelajaran dan pengajaran yang lebih formal di sekolah rendah.

MAKLUMAT GURU PRASEKOLAH

Guru-guru prasekolah di bawah KPM adalah terdiri daripada;

1.    Guru Lepasan Diploma

2.    Guru Siswazah

BIL.
Negeri
Kelas
1
PERLIS
63
2
KEDAH
458
3
P. PINANG
205
4
PERAK
624
5
SELANGOR
495
6
W.P K. LUMPUR
100
7
NEGERI SEMBILAN
227
8
MELAKA
163
9
JOHOR
684
10
PAHANG
518
11
TERENGGANU
355
12
KELANTAN
475
13
SARAWAK
833
14
SABAH
621
15
W.P. LABUAN
19
16
PUTRAJAYA
12
17
JUMLAH
5852
*Termasuk di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas dan Institut Perguruan.

MAKLUMAT TAMBAHAN MENGENAI PROGRAM PENDIDIKAN PRASEKOLAH

1.    27 buah kelas prasekolah terdapat di Institut Perguruan.
2.    28 buah kelas prasekolah di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas.
3.    93 buah kelas prasekolah Program Integrasi Pendidikan Khas.
4.    Seorang Pembantu Pengurusan Murid (N17) ditempatkan di kelas prasekolah bagi membantu guru prasekolah.

Tidak ada seorangpun yang mati dibunuh


Kini Pas Takut Pada bayang-bayang Sendiri anaksufi


2 ulasan:

 1. Salam,

  Pas menggunakan tadika PASti untuk merekrut pengikut taksub mereka sejak dari kacil lagi.

  Kalau boleh mereka nak hasut janin yg masih dlm kandungan ibu.

  Marilah kita berdoa dan berusaha agar puak sesat khawarij ini dilenyapkan Allah dari dalam masyarakat negara kita.

  Amin
  7 April 2011 11:39 AM


  Hj Ismail Matta berkata...
  Pas Khawarij tidak peduli apa terjadi kdp masyarakat asalkan matlamat politik mereka tercapai.

  DAP sangat berminat kpd Pas kerana sifat2 khawarij yg jadi pegangan mereka bersesuaian dgn prinsip perkaman yang menjadi anutan DAP.

  Pas boleh membantu DAP berkuasa seperti di Perak. Pas hanya 6 kerusi tetapi DAP 18 kerusi, tetapi DAP sanggup benarkan Pas pegang jawatan Menteri Besar.

  Banyak lagi sekolah agama PASti akan didiraikan jika DAP menhuasai politik negara.
  7 April 2011 11:43 AM


  Ahmad Jemain berkata...
  Salam Tuan pendita,

  Membunuh adalah perkara biasa yg diamalkan oleh puak Khawarij.

  Sejarah Islam membuktikan puak khawarij sememangnya sangta berminat keganasan dan bertindak liar diluar ajaran agama Islam wlwpun mereka bercakap mengenai Islam siang dan malam.

  Puak2 yg menganut fahaman khawarij sangat berbahaya kepada msy Malaysia.

  Kita berodoalah ramai2 semoga puak2 ini tidak dpt mempengaruhi orang ramai mengikut fahaman mereka.
  7 April 2011 11:47 AM


  Zac berkata...
  Benda dah jadi, tapi apa tindakan PAS (corrective action) tak kan cuma minta maaf aje?? Kalo tak bolih nak senaraikan apa nak dilakukan macam mana nak memerentah!?
  7 April 2011 12:08 PM


  Hanafi Jabar berkata...
  Pas bukan kisah nak memerentah...pas cuma nak pecahbelahkan umat Islam jer..

  Kelantan dah lebih 20 tahun...Pas taakkisahpun nak majukan rakyat dan negeri..asik ceramah merata tempat mengajak rakyat membenci umno..
  7 April 2011 12:14 PM


  Tanpa Nama berkata...
  Kerajaan harus mengawalselia Pasti baik dari segi pembelajaran, kewangan dn pentadbiran, melalui pasti lah Pas akan merancun pemikiran kanak2 dari awal lagi menentang kerajaan ,perkara ini sepatutnya telah lama di ambil tindakan oleh kementerian Pelajaran sebelum dia menjadi barah baru hendak di rawat...mungkin sudah terlambat....kerana puak2 ini tidak akan berhenti selagi ruang ini di berikan kepada mereka di atas dasar pendidikan cara islam yg di war war kan oleh mereka yg jumud, dan adakah sekolah agama yg di sediakan oleh kerajaan tidak cukup baik untuk pendidikan pra sekolah dan lanjutan ???

  BalasPadam
 2. kita bakor ja sekolah x guna ni!!!!!!!!!

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...